/ • Photoshop - Tips /

Håll det vita vitt

 
Ett väldigt vanligt problem när man fotograferar i grönområden är att man får färgstick i bilden, kort sagt - skogen eller gräset eller löven speglar av sig i motivet och gör det grönt. Den här bilden är ett bra exempel. Ganska snabbt i redigeringen upptäcker jag att Celona är alldeles gul/grön både på halsen och under magen. Det är hon ju inte på riktigt, och därför vill vi försöka få bort det.
 
Det finns massor med olika sätt, men det snabbaste och smidigaste som jag tycker är att använda sig av Hue/Saturation. I mitt fall då Celona är helt vit och det är den enda färg vi vill att hon ska ha kan jag behålla Master i rullisten. Master attackerar alla färger på en och samma gång. Om du bara vill påverka en viss färg, kanske har du fotograferat ett brunt motiv som också det har fått grönstick - då kan du prova att istället välja att påverka bara de gula eller gröna färgerna.
 
I mitt fall gjorde jag så att jag bara drog ner Saturation helt och hållet. Det gör att hela bilden tappar färg, men oroa er inte, vi är inte klara :D Jag arbetar väldigt mycket med lagermaskar, vilket är den vita lilla rutan som dyker upp efter varje justeringslager som du ser på bilden till höger. Om rutan är helt vit innebär det att hela bilden påverkas. Men du kan måla fram och sudda bort justeringen med hjälp av penselverktyget.
Jag gjorde så att jag markerade den vita lilla rutan och klickade på Ctrl + i. Det gör att lagermasken inverteras och blir svart, vilket då betyder att ingenting i bilden påverkas. Då kan du istället välja penselverktyget, se till att du har vit färg vald som förgrundsfärg, och försiktigt måla i det området du vill att färgen ska försvinna. Tänk på att använda en mjuk borste så att du slipper skarpa linjer
 
Du kan även göra tvärtom, låta bli att invertera lagermasken och istället måla med svart färg och sudda ut dom delar av bilden du inte vill påverka. Se bara till att ha lagermasken markerad under tiden du vill måla.
 
     
 
Eftersom jag drog ner Saturation till -100 så försvann all färg. I vissa fall kan det vara att ta i för mycket. Jag tycker nästan att Celona ser för grå ut, jag tycker att man kan se ganska tydligt att hästen är svartvit medan resten av bilden är i färg. Då brukar jag istället styra genomskinligheten av justeringslaget med hjälp av Opaciteten, som du hittar ovanför dina lager (se höger bild ovan).
Här nedan ser du olika versioner av samma bild.
1. Originalet.
2. -100 i Saturation.
3. Fortfarande -100 i Saturation, men här har jag dragit ner opaciteten så att lite av färgen skiner igenom.
 
         
 
 
När man leker och har sig med färger så får man alltid prova sig fram efter vad man tycker är tillräckligt. Därför tycker jag att lagermasken är ett sådant fantastiskt verktyg, för där kan du verkligen styra vilka delar av bilden du vill påverka - och detta gäller självklart när du använder andra justeringslager också.
 
In och lek, öva och prova dig fram! :D