/ • Photoshop - Tips /

Actions

Jag vill uppmana alla som redigerar i photoshop att använda sig av actions (funktionsmakron på svenska). Det underlättar ditt arbetsflöde så extremt mycket! Jag har använt mig av actions i kanske ett drygt halvår. Och jag har använt photoshop i flera år. Jag kan säga att med hjälp av actions har tiden jag lägger ner på redigering halverats (och ändå lägger jag ner mycket tid på en bild, kan ni tänka er hur lång tid det tog förut?)
 
En action är alltså en förinspelad redigering du kan lägga på en eller flera bilder i taget. Du kan ladda ner gratis, köpa och skapa in egna. Det fungerar så att du spelar in det du gör med bilden - säg att du ljusar upp och lägger på skärpa. Spelar du in det som en action kan du med ett klick göra exakt samma sak på en annan bild, istället för att upprepa den proceduren gång på gång.
 
Actions hittar du via Window > Actions (antar att det är Fönster - Funktionsmakron om du använder svensk version av PS).
 
 
Nederst hittar du 6 ikoner. Du kan välja att skapa en ny mapp för att kategorisera din actions. Ovan ser ni två av mina mappar, Mina och PTM Reverie. Vill du spela in en egen väljer du bara Create new action, gör dina justeringar och tillägg och avslutar med att trycka på stopp. När du skapar din egen action kan du välja namn, vilken mapp den ska hamna i, om du vill ha ett kortkommando och färg.
 
Har du laddat ner/köpt actions lägger du enklast in dom genom att klicka på de fyra små strecken högst upp till höger och välj Load Actions. Jag rekommenderar verkligen att lära dig hur du använder actions, ditt arbetsflöde kommer att fungera så mycket smidigare och du kan lägga mer tid på annat istället! :D
 
För övrigt så kan jag definitivt rekommendera actions från Paint the moon. Så fina!