/ • Photoshop - Tips /

Hur jag anpassar mina bilder för bloggen

En av de roligaste sakerna med att blogga tycker jag är att få visa upp mina bilder. Det är därför jag bloggar egentligen, för att samla mina bilder på ett och samma ställe och kunna dela med mig av dom till er läsare. Och eftersom jag driver en ren fotoblogg är det viktigt för mig att få framhäva bilderna på bästa sätt.
 
Jag vet inte hur det är för er, men jag kan inte ens komma ihåg hur många gånger jag har tjafsat med min blogg just gällande bilderna. Jag blev aldrig nöjd, antingen blev de för små eller för stora eller för suddiga eller för pixliga. Och då försämras hela vitsen med att blogga för mig, just eftersom att det är bilderna som har huvudfokuset. Jag vill kunna få ut den maximala skärpan och färgen och att allting bara ska klicka. Och det gör jag genom att anpassa mina bilder efter min blogg.
 
Vilken bildstorlek du kan ha beror helt på hur din blogg är uppbyggd. Jag laddar upp mina bilder i 1000px breda - det största som blogg.se tillåter. Men oftast räcker det inte bara med att välja vilken bredd här på bloggen utan du måste redan i photoshop anpassa dina bilder så att dom passar in. De största problemen jag har haft under åren är just skärpan och färgerna. Allting ser superbra ut inne i photoshop men när dom kommer upp på bloggen tappar jag den där krispigheten och färgerna blir alldeles dassiga. MEN det är så enkelt att lösa!
 
Bild 1: Sparad i sin originella storlek på 3800px bred utan att ändra färgrymd.
Bild 2: Förminskad för att passa bloggen, adderad skärpa och ändrad färgrymd. Ser ni skillnaden?
 
 
Du behöver bara göra två saker i photoshop, och det är att förminska bilden och att ändra färgrymden. Vill jag ladda upp mina bilder här i 1000px så förminskar jag mina bilder till det exakta måttet redan inne i photoshop. Det gör att blogg.se inte behöver komprimera mina bilder, vilket är det som gör att skärpan försämras. Har du en bredd på 700px på din blogg så förminskar du bilden till 700 pixlar (se bild 1 nedan)
 
Genom att klicka på Image > Image Size (Bild > Bildstorlek på svenska?) kan du enkelt ändra storlek. I det här fallet behöver du bara ändra bredden - höjden följer med av sig självt.
 
Det andra du behöver göra är att ändra färgrymden i bilden. Ett av de största problemen många har är just att bilden tappar färg när du laddar upp dom på internet, och inte bara på bloggar. När du öppnar upp din bild inne i photoshop är den troligtvis inställd på Adobe RGB, vilket är en färgrymd som rymmer mycket fler färger och nyanser och är det som används vid redigering. Däremot är det inte optimalt för webben, där istället sRGB är standard. Så det du behöver göra för att behålla färgen i dina bilder när du laddar upp dom på din blogg är helt enkelt att växla från Adobe RGB till sRGB.
 
Genom att klicka på Edit > Convert to Profile (Redigera > Konvertera till profil på svenska?) kommer det att dyka upp en ny ruta. I rullisten Profile väljer du Working RGB - sRGB och trycker på OK (se bild 2 nedan)
 
 
Se där, svårare än så är det inte! Genom att följa dom två enkla stegen så kommer du att framhäva dina bilder så som dom ska se ut och du slipper det här tråkiga med att bilderna tappar färg och inte ser ut som dom gör inne i photoshop. Och för att lägga pricken över i:et kan du lägga på ytterligare lite mer skärpa.
 
Via Filter > Sharpen (Filter > Skärpa) finns en massor av olika sorters skärpor du kan välja mellan. Många råder folk att avstå från Unsharp Mask (Oskarp mask) för att det inte är det optimala sättet att skärpa dina bilder, men jag tycker faktiskt att det ger bäst resultat för mina bloggbilder. Jag brukar lägga mig på en radie på 0,2 och mängden allt mellan 300 och 500 beroende på bilden. Skapa ett nytt lager innan du lägger på skärpan så kan du enkelt gå tillbaka och justera opaciteten om det behövs.
 
För att snabba upp hela arbetsflödet kan du baka in alla dessa steg till en enda action, vilket du kan läsa mer om här!
 
Bild 1: Förminskad till 1000px, färgrymd ändrad till sRGB.
Bild 2: Förminskad till 1000px, färgrymd ändrad till sRGB och extra skärpa pålagt via Unsharp Mask