/ • Foto - Djur /

Vi kan ju uppskatta det här med utveckling

I samband med att jag skrev det här långa inlägget om Shampiz satt jag och kollade igenom alla mina gamla bilder från 2007 och framåt. Det är väldigt kul att kunna gå tillbaka och jag är väldigt glad att jag har sparat alla bilder. Det är några år som saknas här och var på grund av datorkrascher eller dylikt, men för det mesta har jag haft ganska tur. Och jag har varit väldigt envis och kopierat över varenda liten bild på CD-skivor (det här var innan jag visste vad en extern hårddisk ens var)
 
Samtidigt som att det är väldigt roligt att gå tillbaka kan det också vara väldigt hemskt. Alla börjar ju någonstans och ingen är proffs så fort du börjar fota. Det är mycket mer än bara själva kameran som styr - det är inställningar, vinklar, ljus positioner - ja, hela kitet. Och det är med en liten klump i magen jag tittar tillbaka på mina otroligt vackra bilder. Allra mest förskräckt blir jag när jag tittar på alla ridhusbilder från hopptävlingar - de allra första gångerna jag fotade i ett ridhus.
 
 
2008 vs 2016
 
Att fotografera i ett ridhus är svårt. Det är väldigt svårt, och jag minns så väl ångesten jag hade varje gång mina kompisar skulle in i ett ridhus. Jag var den där personen som följde med precis överallt, och vart jag än gick så hade jag kameran över axeln. Jag skulle fota precis allting och trodde förmodligen att jag var ganska duktig. Men dessa gamla ridhusbilder är faktiskt ingenting jag vill skryta över.
 
 
2009 vs 2016
 
Utomhus fick jag visserligen bilderna skarpa, men vad är det här? Helt utzoomat, jag står helt fel. Ibland kan man inte alltid välja sin egna position när det gäller hopptävlingar, men första bilden här ovan är från en framhoppning och jag vet att det fanns gott om plats. Jag hade lätt kunnat gå lite till vänster och fått en snyggare bild, framifrån. Varför stod jag kvar här? Jag får väl glädja mig åt det lilla i att jag faktiskt fångade rätt språng...... ;)
 
 
2008/2009
 
Alltså ja, vi kan ju alla konstatera att bilderna inte höll någon vidare klass på den tiden, haha. Det är inte det lättaste att fotografera i ett ridhus. Det är mörkt. Väldigt mörkt. På den tiden sprang jag runt med en liten Nikon D40 och även fast det var en lagom nybörjarkamera så hade den inte ens nästan de kvalifikationer den behövde för att kunna klara av ett ridhus.
 
Det är väldigt många som påstår att det inte spelar någon roll vilken kamera man har. Det är personen bakom som får till bilden. Jag säger istället att det är en blandning av de båda. Trots att jag har mycket större kunskap idag både inom foto och redigering hade jag aldrig klarat av att få till de bilder jag tar idag med kameran jag hade på den tiden. Likaså hade 2009-Rebecca aldrig kunnat klara av att få till lika bra bilder då även om jag hade haft samma utrustning som jag har idag. Det krävs kunskap för att få till dom där bra bilderna, och även fast kunskapen väger ganska tungt så är det också utrustningen som hjälper dig rätt på vägen. Idag har jag ett kamerahus som klarar av högre ISO utan att krackelera bilderna, och jag har ett ljusstarkt objektiv som hjälper mig på vägen.
 
Men det är roligt att se tillbaka. Hade jag aldrig stått där 2009 och traglat med mitt kamerahus hade jag förmodligen inte utvecklats så mycket idag. Idag vet jag att jag kan tackla de flesta ridhus och övriga mörka utrymmen relativt bra. Jag är inte den bästa, men jag får inte längre ångest över att behöva gå in i ett ridhus. Jag vet att det oftast går bra. Och det allra roligaste med att jämföra sina egna bilder är att du verkligen uppskattar hur långt du har kommit. Jag tycker att jag är duktig och att jag tar bra bilder, men det är så många gånger jag tvivlar på mig själv och känner att jag sitter fast. Då kan det till och med vara lite nyttigt att se över dina gamla bilder, för du kommer att märka en sådan stor skillnad. Då känns allting inte lika dåligt längre. Då ser du själv att du dagligen tar dig framåt och utvecklas och samlar på dig mer kunskap. Det är väldigt roligt. Vi avslutar med en bild från 2016!