Ett nytt kapitel

För snart ett år sedan skrev jag ett blogginlägg om att jag hade slutat på mitt dåvarande jobb. Jag skulle vila upp mig under sommaren, var tanken. Sommarlov på obestämd tid, det var en fras jag använde flitigt under den tiden. Jag hade inga som helst planer på livet och jag visste inte alls vad jag ville göra. Allt jag visste var att det var nog. Jag behövde en paus. Jag behövde vila upp mig och få tänka i lugn och ro. Så den sista maj jobbade jag min sista dag på mitt dåvarande trädgårdsjobb och under hela sommaren njöt jag så där otroligt mycket av att få vara fri. Inga måsten, inga tvång. Absolut ingenting. Och oj vad jag behövde det.
 
Hösten kom och jag kände mig fortfarande inte klar. Jag var inte riktigt redo. Det var någonting som hindrade mig från att gå vidare, att ta tag i livet och söka sig till nya saker. Hösten passerade även den, och trots att jag började söka runt på arbeten redan under dom här månaderna hände det inte så mycket. Jag visste inte vad jag ville jobba med, och alltid var det något som kom i vägen som gjorde att jag skjöt upp det. Nästa månad, tänkte jag hela tiden. Sen blev det efter jul. Efter nyår. Ni vet, när man bara skjuter upp något hela tiden för att det är jobbigt att ta tag i det. Det nya året kom och energin fanns fortfarande inte där. Och då gjorde jag så som jag alltid gör - jag tänker på det ännu mer och gräver ner mig ännu djupare. Ångesten växte sig större för att jag visste att jag verkligen borde hitta ett nytt jobb, men jag gjorde det till en sådan stor grej att det egentligen blev för stort. Jag orkade inte. Det var så mycket som kändes lockande, men hela processen med att skicka iväg en ansökan blev för stor. Allting gick bara i en enda ond cirkel och jag kunde inte hitta vägen ut. Ångest på ångest liksom. Jag var nära på att gå tillbaka till jobbet jag var på förra sommaren, och där jag varit ända sedan gymnasiet. Men på grund av olika anledningar jag inte tänker dra upp här nu så sket det sig fullständigt. Och det gjorde bara saken värre.
 
Men sen kom det en dag då jag bara blev så otroligt trött på att gå hemma och göra ingenting. Jag slutade på jobbet förra sommaren för att jag kände att jag ville ha någonting nytt, jag ville ha lite andrum, jag ville "skaffa mig ett liv", typ... Och visserligen fungerade det ett tag, men nu hade jag samma känsla igen. Jag ville att någonting skulle hända. Jag var tvungen att göra någonting för att bryta det här mönstret jag befann mig i. Så med lite push och hjälp av mina kompisar med att skriva ihop ett ordentligt CV och personliga brev skickade jag ut ett gäng jobbansökningar. Och jag kände hur jag sökte mig till saker som egentligen var helt olikt mig. Min arbetslivserfarenhet är visserligen inte jättestor - det jag har gjort är att gå och rensa ogräs och klippa gräs i några år. Nu var det något som verkligen fått mig intresserad på butiksarbete. Och förutsättningarna för butiksarbete är verkligen något som går lite emot mig som person egentligen. Jag har aldrig varit en jätte utåtriktad person, jag gillar att hålla mig i bakgrunden och har under min uppväxt varit bedrövligt blyg. Men ändå kände jag att jag ville prova på, och det kändes som att jag ändå skulle klara av det hur bra som helst. Jag kan ha lite svårt att lära känna folk, men just det där korta mötet med en kund i butik är en helt annan sak. Det kändes inte alls som någonting läskigt. Det kändes snarare spännande och roligt, och perfekt för mig som verkligen ville prova på något helt annat. Så jag skickade ut lite ansökningar och plötsligt hade jag fått en arbetsintervju. På inget mindre än Kjell & Company.
 
 
Det var mitt livs första riktiga arbetsintervju. Jag var verkligen såååå nervös och jag var på väg att ställa in flera gånger. Jag var helt säker på att allting skulle gå åt pipsvängen och att jag aldrig skulle klara av det. Min hjärna jobbar på högvarv, som vanligt. Jag tänker och analyserar alldeles för mycket. Men jag åkte dit och fick träffa på två väldigt trevliga killar och allting gick mycket bättre än vad jag hade trott. Väldigt avslappnat och trevligt möte, och inte lika skräckinjagande som jag hade målat upp i huvudet. Någon vecka efter det fick jag ett samtal från en butikschef som ville träffa mig, så jag åkte in och mötte honom och gick därifrån någon timme senare med ett jobb. Det kändes helt sjukt. Jag hade verkligen inte haft några förhoppningar alls, och ändå gick allting vägen. Ett jobb, äntligen!
 
Jag är nu inne på min tredje arbetsvecka och det är anledningen till varför bloggen har stått lite tyst den senaste tiden. Dels för att jag jobbat långa pass och dels för att det har varit så mycket ny information att ta in. Det har helt enkelt gjort att jag har varit helt slut när jag kommit hem, och typ spenderat mina lediga dagar med att sova, haha... Allting har gått väldigt mycket upp och ner och även fast det oftast varit väldigt roligt har det också varit jobbigt, läskigt och allmänt påfrestande. Jag har aldrig jobbat i butik tidigare och det är ju en rejäl omställning från vad jag tidigare gjort. Jag ska lära mig kassasystemet och hur allting fungerar samtidigt som jag ska försöka få in hela vårt sortiment i huvudet. Det är inte det lättaste, och jag är inte det största teknikproffset där ute heller. Jag vet inte hur många gånger jag har tvivlat på om jag verkligen kommer att klara av det här, eller om jag bara ska gå och gömma mig under en sten ;) Men å andra sidan vet jag att jag fungerar så. Allting nytt och främmande påkallar alltid ångest, men samtidigt vet jag att allt det går över efter ett tag. Jag minns ju hur rädd och osäker jag var när jag började på trädgårdsjobbet, och hur självsäker och kunnig jag kände mig när jag slutade.
 
Sen känns det faktiskt lite som ett skämt, vilket gäng jag har hamnat med. Bra kollegor har för mig alltid varit a och o - fungerar man inte med kollegorna spelar det ingen roll vilket om du har ett asgrymt jobb. Och tvärtom så kan bra kollegor göra även det tråkigaste jobbet till världens bästa. Och ärligt talat så känns det som att jag har hamnat med det mest fantastiska gänget man kan tänka sig. Det har faktiskt varit lite häftigt att få uppleva hur snälla och välkomnande alla har varit, och hur hjälpsamma alla är. Jag kände mig bekväm redan från dag ett - vilket är ganska ovanligt för mig ändå - och alla är så himla stöttande. Så fort jag kör fast eller inte vet svaret på något så räddar dom upp mig varje gång. Alla flikar in med tips och lärdomar precis hela tiden, alla är där och hjälper till. Det gör att det går bättre och bättre för varje dag och framför allt att det känns bättre. Det är fortfarande mycket att lära sig, och ibland känns allting verkligen helt hopplöst och jag vill bara säga upp mig och gå tillbaka till att byta mina papperskorgar - det är i alla fall något jag är säker på. Men dom känslorna försvinner också efter ett tag, och dom blir färre och färre för varje dag. Det går stadigt framåt, och jag måste bara påminna mig själv om att jag faktiskt kommer att kunna allt det här i framtiden. Idag har jag haft en helt fantastiskt rolig dag - jag kände mig mycket säkrare och lugnare i kassan och sedan har jag och en kollega försökt fixa om lite i butiken, men bara haft en sådan där dag då allting egentligen går fel. Bara sådana där småsaker som man rycker på axlarna åt och fixar till utan större svårigheter, men oj vad jag har skrattat. Det var liksom sak på sak och ingen av oss tänkte steget längre utan insåg alltid i efterhand att det hade funnits ett mycket lättare sätt att lösa saken på. Men sådana dagar behöver man också ha ibland, och vi hade i alla fall väldigt roligt åt det. Så idag har faktiskt allting känts mycket bättre, och även fast jag vet att det kommer fortsätta gå upp och ner en lång tid framöver så går saker ändå åt rätt håll. Jag är riktigt taggad på det här kapitlet och tror att det kommer att bli så himla bra! Hurra för nya starter!
#1 / / Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm:

Vad kul, grattis till nya jobbet och till många nya erfarenheter! :D

Svar: Tack så mycket! :D
Rebecca Adnell

#2 / / Iza Palm:

Grattis till nya jobbet!! verkligen, lycka till! :D

Svar: Tack Iza!! :D
Rebecca Adnell

#3 / / Malin:

Stort grattis!! :D Vad kul att du verkar trivas så bra!

Svar: Tack!! :D
Rebecca Adnell