/ • Personligt - Vardag /

Gott nytt år i förskott!

Nu har bloggen verkligen fått hamna efter, men det blir så ibland. Julhelgen var väldigt hektisk och dom få lediga timmarna jag hade ville jag bara typ sova. Nu har jag jobbat två dagar och varit helt slut varje gång jag kommit hem, så då har jag halvsovit framför en film... ;) Jag har fortsatt titta på julfilmer trots att julen egentligen är slut, men dom får mig att må bra. Det är väl inget fel i att försöka hålla kvar julkänslorna lite till? Tomtarna brukar ju få stå kvar till mittten på januari ibland. 
 
Men nu har jag faktiskt fyra lediga dagar framför mig - så himla välbehövligt efter hela december. Jag är slut i både kropp och huvud efter den här stressiga månaden (som var lite stressigare än vanligt) och jag behöver verkligen få vila upp mig. Så lite senare idag sätter jag mig på tåget som tar mig till Uppsala där jag ska fira nyår med mina tre bästa kompisar. Det här blir tredje året i rad nu, tror jag. Det känns helt fantastiskt att få börja året och avsluta året med dom jag tycker om allra mest. Vi kommer ha det så roligt och det är verkligen det perfekta sättet för mig att hitta ny energi - att bara få komma bort från vardagen ett par dagar och tänka på något annat. Jag har inte mycket mer tid egentligen utan ville bara kika in här och önska er en god fortsättning och ett gott nytt år! Vi ses 2019! ♥
 
/ • Personligt - Vardag /

Min julhelg

 
Nu är det en knapp halvtimme kvar av annandagen och med det kan man väl säga att julen har passerat för i år, även fast både granen och pyntet brukar få stå kvar ett tag till. För mig känns det alltid lite sorgligt när julen har passerat - hela månaden går man och bygger upp alla dessa känslor och förväntningar och på en dag är allt över. Det grundar nog ganska mycket i min separationsångest och rädsla inför förändringar, haha, men jag brukar alltid känna mig lite ledsen i några dagar innan det går över. Det är verkligen min favorittid på året och därför är det tråkigt att behöva ta farväl.
 
Den här julen har varit väldigt annorlunda för min del. Månaden började ganska bra med starka julkänslor och en fin förväntan inför vad som skulle komma, men ju längre tiden gick desto mindre feeling fick jag. Det har varit mycket panik och ångest blandat med ilska, uppgivenhet och dessutom en himla massa jobb ovanpå det. Jag hade väldigt få lediga dagar innan jul vilket ledde till att jag inte kunde fokusera på att försöka piffa upp julkänslorna igen och allt kändes mest bara hopplöst ett tag. Jag hann inte njuta. Jag ville ha tid till att baka mer pepparkakor, slå in julklappar, stöka tillsammans med familjen och bara få må bra, men mestadels av månaden har jag bara känt mig ensam. Ibland tar livet en annan vändning än vad man själv planerat - och när det kommer till julen är jag väldigt noga med att saker och ting ska vara som vanligt, jag vill planera allt i minsta detalj för att inte missa allting. I år känner jag lite att julen sprang förbi utan att jag hängde med och därför känner jag mig liksom inte färdig. Mina känslor ligger i stort sett alltid på ytan och framför allt vid sådana här tillfällen där jag vill att allt ska vara perfekt kan jag känna mig bedrövligt uppgiven när saker inte är perfekta. Det är något jag har lärt mig att leva med, men vid julen blir det alltid lite jobbigare.
 
 
Men, det har ju inte bara varit jobbigt. Veckan innan jul hade jag bara en dag ledigt och då försökte jag klämma in så mycket som möjligt. Jag slog in paket, kristyrade pepparkakor igen, vi köpte hem granen och klädde den och jag lyssnade på massvis av julmusik. Kvällen innan julafton kom jag hem ganska sent efter att ha jobbat hela dagen, men vi satt i alla fall uppe och spelade bingolotto. På julafton var jag tvungen att jobba igen, men jag hann hem till Kalle Anka och hela dagen blev faktiskt underbar. Att säga att jag inte hade några förväntingar är fel, för det har jag alltid, men jag hade väl typ ställt in mig på att det inte skulle bli bra. Men det blev det. Bättre än bra. Jag fick en underbar julafton med min släkt och allas ögonsten August kröp runt på golvet och satt i mitt knä under julklappsutdelningen och bara förgyllde hela kvällen. God mat och trevligt sällskap är faktiskt det enda jag behöver, och när jag väl satt där i vardagsrummet hos mormor med alla runt omkring mig var julkänslorna på topp igen. Det var en jobbig månad och en lång väg fram till den här dagen i år, men det blev bra tillslut. 
 
Juldagen var extremt efterlängtad. Jag var verkligen helt slut i både kropp och huvud efter hektiska dagar på jobbet och bara trött efter att ha försökt ha så många bollar i luften på samma gång. Så här är det inför varje jul - jag bygger upp dom här förväntningarna och jag älskar varje sekund av det, men det där på krafterna, haha. Jag gick utanför dörren en gång när jag och pappa gick till affären, annars bodde jag i min saccosäck framför tv:n där vi låg hela familjen och bara tittade på film. Så brukar juldagen alltid se ut för oss nu för tiden - vi tittar på några gamla favoriter, inklusive Sällskapsresan Snowroller. Alla kan varenda replik igenom hela filmen och vi skrattar alltid innan skämten för att vi vet att dom kommer. Fem filmer hann vi med totalt och det var så skönt. Jag brukar ha svårt att koppla av när jag är ledig och aldrig någonsin ägnar jag en hel dag åt att ligga och titta på film - oftast vill jag hinna med så mycket som möjligt. Men juldagen är annorlunda. Den dagen är officiellt vikt åt endast filmtittande. Vissa år längtar jag mer efter juldagen än själva julafton, haha. Det kanske är enda dagen på hela året jag tillåter mig själv att slappna av till hundra procent och släppa alla måsten. 
 
Julafton och juldagen är alltså spikade i hårda traditioner, men annandagen brukar variera. I år spenderade jag en heldag ute i stallet med min älskade Mika som var uppe på besök, och oj vad jag behövde en dag med henne. Mer än vad jag själv anade. Vi träffade även på fler av våra kompisar och vi fick en mysig uteritt i snön med solen som sken ner på oss. Ett bra avslut på julhelgen, med andra ord. Imorgon går jag tillbaka till jobbet och trots att jag inte alls känner mig redo vet jag att det bara är två dagar, innan jag går på långledighet. Fyra dagar i rad - det var länge sedan! Och fasiken vad skönt det ska bli!
 
Hoppas ni har haft en bra julhelg, vart ni än är och vad ni än har gjort. God jul på er ♥
 
 
Det här är alltid min favoritsyssla under december - att få klä julgranen. Jag älskar doften som sprider sig i hela lägenheten och jag älskar att den står där i hörnet och lyser upp vardagen. Och som ni ser nedan, och garanterat har märkt själva, så fick vi ju en vit jul. Det känns faktiskt helt otroligt och när jag gick från tåget efter jobbet på julafton och pulsade i det vita pudret kände jag mig lycklig. Tänk vad lite snö kan göra för hjärtat. 
 
 

Snögubbens magi

Jag tänkte göra ett till inlägg där jag visar steg för steg hur jag redigerade en av mina adventsbilder! Det här är nog min absoluta favorit från serien och kanske den jag jobbade allra mest med. Det var också den här idén jag hade tydligast i mitt huvud redan från start. Jag visste hur jag ville ha det.
 
1. Så här såg det ut från början! Bilden är endast behandlad för ljus och kontrast i Camera Raw
2. Färdiga resultatet!
 
STEG 1 
Plocka bort allt störande runt omkring! Det låg lite snö på backen när den här bilden togs, men det var någon plusgrad och allt försvann mer och mer ju längre jag höll på. Det var lerigt och blött överallt, vilket medförde att halva tomten vart så smutsig! Gamla löv och grästuvor som rycktes med från marken när jag sprang där och rullade snöbollar. Det var vääldigt länge sen jag hade gjort en snögubbe haha, men jag tyckte att jag lyckades okej... ;) 
 
Men alright, tillbaka till photoshop. Jag försökte plocka bort så mycket som möjligt redan på plats, men skulle jag ha tagit bort vartenda löv hade det tagit mig ett år. Här har jag använt klonstämpeln för att få både backen och snögubben fri från smuts för en renare och finare helhetsbild. Lera är inte en mysfaktor i mina ögon, så det skulle bort! 
 
För muspekaren över bilderna nedan för att se hur det såg ut steget innan!
 
 
Dags för lite allmän redigering!
Grund → Ljus och kontrast och klarhet som jag pratade om tidigare, för att skapa lite liv och djup i bilden.
Tomteluva → Jag ville få den röda färgen mer röd, och när jag vill ändra specifika färger använder jag nästan uteslutande Selective Color! I rullisten kan du välja vilken färgkanal du vill påverka och sedan dra i reglagen för att få den ton du vill. Sen brukar jag alltid måla i lagermaskar för att endast få färgen på vissa punkter. I det här fallet målade jag fram bara tomteluvan, så att inte alla röda toner i bilden ändrades.
Dämpa bakgrunden → Återigen så har jag flera färdiga actions för det här, men i grund och botten handlar det om att bakgrunden inte ska sticka ut. Jag ville att jag och snögubben skulle stå i fokus, och eftersom jag planerade att lägga in ljus i bakgrunden behövde jag först matta ut den för att det skulle funka. Lek runt med kurvor och öka det dova! 
Color Balance → Jag ändrade också färgtonen i bakgrunden att bli mer åt det blåre hållet. När jag redigerat klart allt annat stack den ut ganska mycket i varm tom, och det ville jag inte ha. Eller ja, inte än!
Halsduk → Jag ville också få halsduken på snögubben att bli mer röd, och precis som med tomteluvan så använde jag Selective Color. Jag valde dock att göra dom i två olika lager då jag behövde göra olika justeringar på båda delarna för att det skulle matcha. 
Whiter Whites → Jag ljusade även upp dom vita partierna lite och drog ner alla färgreglage i Hue/Saturation för att  försäkra mig om att det inte var några färgstick som smög sig in. Det vita ska vara vitt, men oftast är det så lätt att det drar åt det blåa hållet, så tänk på att alltid kolla det.
 
 
Nu var det dags för det pilliga - att lägga till motljuset! Jag hade en sådan tydlig bild i huvudet långt innan jag tog den här bilden, och jag visste att jag ville vara i en allé med en solnedgång i bakgrunden. Problemet var ju att det var dötrist och grått ute, så då får vi helt enkelt lägga till det i efterhand. Till det här steget har jag också färdiga overlays som jag pratade om i förut - det finns att köpa massor av fina där ute. Annars kan jag tipsa om en guide som låter dig "fejka" motljus här!
 
I mitt fall så använde jag mig av två overlays, en som gav mig en stor mjuk sol jag kunde applicera in i bakgrunden och sedan lade jag in en lite mindre precis i mitten för att förstärka att det var där solen var. Ni ser nedan hur det ser ut. Och när jag väl hittat rätt position var det bara att börja maska! Eftersom jag placerade solen högst upp av mina lager så påverkar den ju alltså hela bilden - och ni ser här nedanför hur det ser ut då. Andra bilden, alltså efter lager-bilden i photoshop, så har jag inte maskat någonting utan bara lagt solen rakt på. Hade det faktiskt varit en riktig solnedgång hade det inte sett ut så - då hade jag och snögubben skärmat av solen som kom bakifrån och inte blivit så dassiga. Den tredje bilden här nedanför ser ni då hur det såg ut efter att jag använt lagermask och målat med svart färg där jag inte ville att overlayen skulle appliceras. 
 
1. Med motljus utan att ha målat med lagermask.
2. Med modljus där lagermask har använts för att få det att se realistiskt ut.
 
Nu hade alltså solen kommit på plats, men jag var inte helt nöjd. Ursprungsplanen var faktiskt inte att lägga in snö, men när jag satt här i photoshop och provade föll jag direkt. Det gav så mycket mer känsla i hela bilden. Mer vinter och mer jul. Men innan snön kom på fortsatte jag med lite finjusteringar.
 
Jag använder mig hela tiden av just lagermaskar. Det är ett supersmidigt sätt att välja vad som ska visas och döljas i bilden utan att behöva sudda ut något. Suddar du ut går det inte att få tillbaka, medan om du använder lagermaskar så kan du bara växla mellan vit och svart färg och måla på. Grunden finns alltid kvar, du väljer bara vad du vill ska vara synligt i bilden. Vad jag gjorde under tiden till nästa bild här nedan är egentligen bara lite mer av vad jag gjort tidigare, men jag kan ändå gå igenom det lite snabbt.
 
Boost → Jag älskar djup i mina bilder. Jag brukar alltid dra upp ljusstyrkan lite - inte för att göra hela bilden ljusare, men för att skapa lite mer liv. Till det använder jag Levels/Nivåer och drar det vita (högra) reglaget in mot mitten. Eftersom den punkten påverkar mestadels högdagrarna (highlights) så får man vara försiktig så att man inte fräter ut något. I det här fallet så är ju redan solen och snögubben ganska vit, och där behövde jag maska bort lite för att bevara detaljerna i det vita. 
Färgbalans → Här använde jag mig av Color Balance för att göra tonen lite blåare. Det behövs inte mycket, men det lilla tyckte jag gjorde ganska stor skillnad för bildens helhet.
För mycket blått → När jag drog upp det blåa gjorde jag även mina svarta kläder blåa. Svart brukar väldigt lätt få blåa toner i sig och därför drog jag ner det blåa i Hue/Saturation och maskade ut mina kläder så att det endast påverkade dom, och inte hela bilden.
 
I övrigt var det mest smått och gott, men bland annat så lekte jag lite mer med färger för att få till bakgrunden som jag ville - det kan du göra i både Hue/Saturation, Selective Color och Color Balance för att justera färgtonerna. Jag ökade kontrasten på mig och snögubben för att vi skulle sticka ut lite mer och jag gjorde den röda halsduken lite rödare för att matcha min tomteluva. 
 
 
Nu var det bara snön som saknades! Som jag skrev i mitt förra tips-inlägg så hade jag en färdig overlay för det här, men annars tipsar jag igen om Moderskeppet som har en guide på hur du kan skapa egen snö i Photoshop här!
 
Min overlay ser ut som nedan - just det här är en overlay jag har köpt, men jag har även gjort egna och sparat som overlays för att det ska vara enkelt att applicera på vilken bild som helst. Använder du dig också av en overlay så klistrar du in den här bilden ovanpå ditt foto, justerar storleken så att den är i fas med bildens storlek och ändrar blend mode till Screen. Tadaaa, så har du snö! Och nu en helt färdig bild!