/ • Personligt - Vardag /

Min julhelg

 
Nu är det en knapp halvtimme kvar av annandagen och med det kan man väl säga att julen har passerat för i år, även fast både granen och pyntet brukar få stå kvar ett tag till. För mig känns det alltid lite sorgligt när julen har passerat - hela månaden går man och bygger upp alla dessa känslor och förväntningar och på en dag är allt över. Det grundar nog ganska mycket i min separationsångest och rädsla inför förändringar, haha, men jag brukar alltid känna mig lite ledsen i några dagar innan det går över. Det är verkligen min favorittid på året och därför är det tråkigt att behöva ta farväl.
 
Den här julen har varit väldigt annorlunda för min del. Månaden började ganska bra med starka julkänslor och en fin förväntan inför vad som skulle komma, men ju längre tiden gick desto mindre feeling fick jag. Det har varit mycket panik och ångest blandat med ilska, uppgivenhet och dessutom en himla massa jobb ovanpå det. Jag hade väldigt få lediga dagar innan jul vilket ledde till att jag inte kunde fokusera på att försöka piffa upp julkänslorna igen och allt kändes mest bara hopplöst ett tag. Jag hann inte njuta. Jag ville ha tid till att baka mer pepparkakor, slå in julklappar, stöka tillsammans med familjen och bara få må bra, men mestadels av månaden har jag bara känt mig ensam. Ibland tar livet en annan vändning än vad man själv planerat - och när det kommer till julen är jag väldigt noga med att saker och ting ska vara som vanligt, jag vill planera allt i minsta detalj för att inte missa allting. I år känner jag lite att julen sprang förbi utan att jag hängde med och därför känner jag mig liksom inte färdig. Mina känslor ligger i stort sett alltid på ytan och framför allt vid sådana här tillfällen där jag vill att allt ska vara perfekt kan jag känna mig bedrövligt uppgiven när saker inte är perfekta. Det är något jag har lärt mig att leva med, men vid julen blir det alltid lite jobbigare.
 
 
Men, det har ju inte bara varit jobbigt. Veckan innan jul hade jag bara en dag ledigt och då försökte jag klämma in så mycket som möjligt. Jag slog in paket, kristyrade pepparkakor igen, vi köpte hem granen och klädde den och jag lyssnade på massvis av julmusik. Kvällen innan julafton kom jag hem ganska sent efter att ha jobbat hela dagen, men vi satt i alla fall uppe och spelade bingolotto. På julafton var jag tvungen att jobba igen, men jag hann hem till Kalle Anka och hela dagen blev faktiskt underbar. Att säga att jag inte hade några förväntingar är fel, för det har jag alltid, men jag hade väl typ ställt in mig på att det inte skulle bli bra. Men det blev det. Bättre än bra. Jag fick en underbar julafton med min släkt och allas ögonsten August kröp runt på golvet och satt i mitt knä under julklappsutdelningen och bara förgyllde hela kvällen. God mat och trevligt sällskap är faktiskt det enda jag behöver, och när jag väl satt där i vardagsrummet hos mormor med alla runt omkring mig var julkänslorna på topp igen. Det var en jobbig månad och en lång väg fram till den här dagen i år, men det blev bra tillslut. 
 
Juldagen var extremt efterlängtad. Jag var verkligen helt slut i både kropp och huvud efter hektiska dagar på jobbet och bara trött efter att ha försökt ha så många bollar i luften på samma gång. Så här är det inför varje jul - jag bygger upp dom här förväntningarna och jag älskar varje sekund av det, men det där på krafterna, haha. Jag gick utanför dörren en gång när jag och pappa gick till affären, annars bodde jag i min saccosäck framför tv:n där vi låg hela familjen och bara tittade på film. Så brukar juldagen alltid se ut för oss nu för tiden - vi tittar på några gamla favoriter, inklusive Sällskapsresan Snowroller. Alla kan varenda replik igenom hela filmen och vi skrattar alltid innan skämten för att vi vet att dom kommer. Fem filmer hann vi med totalt och det var så skönt. Jag brukar ha svårt att koppla av när jag är ledig och aldrig någonsin ägnar jag en hel dag åt att ligga och titta på film - oftast vill jag hinna med så mycket som möjligt. Men juldagen är annorlunda. Den dagen är officiellt vikt åt endast filmtittande. Vissa år längtar jag mer efter juldagen än själva julafton, haha. Det kanske är enda dagen på hela året jag tillåter mig själv att slappna av till hundra procent och släppa alla måsten. 
 
Julafton och juldagen är alltså spikade i hårda traditioner, men annandagen brukar variera. I år spenderade jag en heldag ute i stallet med min älskade Mika som var uppe på besök, och oj vad jag behövde en dag med henne. Mer än vad jag själv anade. Vi träffade även på fler av våra kompisar och vi fick en mysig uteritt i snön med solen som sken ner på oss. Ett bra avslut på julhelgen, med andra ord. Imorgon går jag tillbaka till jobbet och trots att jag inte alls känner mig redo vet jag att det bara är två dagar, innan jag går på långledighet. Fyra dagar i rad - det var länge sedan! Och fasiken vad skönt det ska bli!
 
Hoppas ni har haft en bra julhelg, vart ni än är och vad ni än har gjort. God jul på er ♥
 
 
Det här är alltid min favoritsyssla under december - att få klä julgranen. Jag älskar doften som sprider sig i hela lägenheten och jag älskar att den står där i hörnet och lyser upp vardagen. Och som ni ser nedan, och garanterat har märkt själva, så fick vi ju en vit jul. Det känns faktiskt helt otroligt och när jag gick från tåget efter jobbet på julafton och pulsade i det vita pudret kände jag mig lycklig. Tänk vad lite snö kan göra för hjärtat.