Att trolla i photoshop

Nu är vi inne i december igen och liksom förra året gick jag tillbaka till 2016 och kollade in min egna adventskalender där jag varje dag i 24 dagar på något sätt skapade en julig bild. Klicka här för att se alla bidrag! 
 
Jag fick en kommentar förra veckan med önskning om att visa lite tips på hur jag redigerade. Jag la ju upp ett före/efter-inlägg på några av mina favoritbilder ur serien och även fast det var två år sedan nu så är det här fortfarande det bästa jag någonsin gjort. Det var stressigt och jobbigt vissa dagar, men så fort jag fick lägga upp nästa bild var jag överlycklig. Jag visste att jag hade lagt ner hela min själ i det här projektet och jag önskar verkligen jag hade tid för något liknande igen, för det är det roligaste jag gjort. Och två år senare är jag fortfarande så himla stolt över mig själv och hela resultatet. Jag har ju alltid älskat att sitta och pilla lite extra i photoshop och vissa bilder lade jag ner flera timmar på - men det var värt det. Det var så himla roligt, och jag älskar dom!
 
1. Här är alltså ursprungsfilen, endast hanterad i Camera Raw för justering av kontrast, ljus osv.
2. Och här är det färdiga resultatet! Läs vidare för att se hur jag skapade vinter utav en grå och tråkig bakgrund ↓
 
Jag ville ju ha en julig adventskalender, men typ 90% av hela månaden bestod av grådaskigt regn och lera. Inte så mycket julstämning i det! Så på vissa bilder fick jag fuska lite för att få fram känslan jag ville ådstakomma. Den här bilden gick jag ut och tog lite på måfå och visste inte riktigt om jag skulle lyckas, men jag är ganska envis och brukar sällan ge upp innan jag har klarat det jag vill göra - och jag blev så nöjd!
Det allra första jag ville göra var att få bakgrunden mer vintrig. Jag visste sedan innan att jag ville lägga in snöflingor, men det såg inte alls bra ut mot den bruna bakgrunden. Jag visste att jag inte kunde trolla fram snö, men jag kunde i alla fall försöka göra det lite frostigt! Och det är dessutom superenkelt! 
 
- Skapa ett nytt, tomt lager och färga helt vitt → (Layer - New Layer. Välj vit färg direkt eller använd 'paint bucket' - kortkommando G!)
- Välj Layer - Layer Style - Blending Options
- Nu ska vi justera den nedersta skalan i det lilla fönstret som dyker upp. Här får du egentligen bara leka dig fram tills du hittar det som passar just din bild, men vad du gör här är att smälta in det vita lagret i bakgrunden - i mitt fall buskarna och grenarna. Det vänstra reglaget (se bild nedan) ska alltså in mot mitten. Nu ska du dela upp det här reglaget i två, och det gör du genom att hålla ner ALT-tangenten och dra den högra delen längre åt höger tills det ser naturligt ut. (Den vänstra halvan står på 91 och den högra på 166 i mitt fall)
- Som ni nu ser på bilden nedan så är hela jag också vit - efter det här steget maskade jag bort mig själv från det lagret så att det vita endast påverkar bakgrunden. Använd lagermaskar - hur smidigt som helst! (Jag tänker inte gå in på djupet gällande lagermaskar, men under dina lager finns det olika symboler. Ena liknar en kameraikon - en vit fyrkant med en svart cirkel i. Tryck på den och du får upp ytterligare en ruta intill ditt vita lager och på den kan du sedan använda penseln för att måla svart på dom delar av bilden du inte vill att lagret ska vara synligt på. Är du inte bekant med lagermaskar så rekommenderar jag att du blir det - det är en räddare i nöden många gånger!)
 
 
För muspekaren över bilderna för att snabbt och enkelt se skillnaden från förra steget! Eller klicka på bilderna om du sitter vid mobil/tablet
 
Det var alltså steg ett - att få bakgrunden att faktiskt se ut som vinter! Härefter applicerade jag mycket av min egna redigering och stegen innan nästa bild nedanför innefattade bland annat;
- Grundredigering → ljus och kontrast 
Hudfärg → Ljusa upp ansiktet för att få lite mer liv och samtidigt dra ner dom röda tonerna. Det var kallt, så kinderna blev lite röda. Det vill vi inte att det ska synas.. ;) 
Kallare ton → Här gör jag på olika sätt på olika bilder, men i det här fallet använde jag mig av Color Balance och drog i reglagen för att få en blåare ton. Och här använde jag också lagermasker för att enbart applicera den blåa tonen på bakgrunden och inte på mig själv. Hett tips(!): Vill du göra fler justeringar på samma lagermask kan du kopiera över till andra lager. Exempelvis om du både vill ljusa upp bakgrunden och lägga på en kallare ton, så slipper du sitta och måla flera gånger. Jag brukar hålla ner ALT och dra lagermasken till det lager jag vill kopiera den till.
Klarhet → Jag älskar att lägga på lite Clarity på mina bilder för att ge det en djupare känsla. Det finns lite olika sätt att göra det här på, men jag brukar skapa ett nytt samlat lager av alla tidigare lager, öppna upp det i Camera Raw igen (Command + Shift + A) och dra upp Clarity-reglaget. Samtidigt blandar jag ljus och kontrast (Levels/Nivåer är en stor favorit hos mig!). Allt för att skapa lite mer djup och liv i bilden.
Dämpa bakgrunden → Det här har jag speciella actions för, men i grund och botten handlar det om att jag dämpade grenarna och tog bort lite kontrast för att jag skulle stå ut mer från själva bakgrunden. Finns massor av olika sätt att göra det här på också, men ett tips är att leka runt lite med kurvor!
 
 
Sen var det dags för själva snön att appliceras! Det finns olika sätt att göra det här på också - antingen kan du skapa egen snö, men det allra enklaste är att hitta overlays med färdigt snöfall. Det finns massor att hitta från folk som laddat upp. Jag har köpt actions och overlays där det ingick en sådan, som jag i sin tur modifierat för att den ska passa just min bild. Har man inte tillgång till det så har Moderskeppet en superbra guide om hur du skapar snö - kika här!
 
Overlays är alltså som det låter - det är ett lager du "lägger över" din bild. Fungerar med snö, löv. solsken - you name it! I det här fallet var det alltså en egen bild, svart bakgrund och vita prickar som ska föreställa snöflingorna. Jag lägger den ovanpå min bild och ändrar blend mode (blandningsläge på svenska, tror jag?) till Screen! Det gör att det svarta försvinner och kvar blir dom vita snöflingorna. På den här bilden la jag på flera stycken i olika storlekar, och det är ju också en smaksak hur mycket snö du vill ha. Efter det tog jag penseln och målade bort dom flingor jag inte ville ha kvar - exempelvis dom som täckte mitt ansikte. 
 
1. Overlayen jag använde med snöflingor! Den här lägger jag alltså över mitt foto och ändrar blend mode till Screen
2. Och nu är snön på plats! Det blir så snyggt, och lägger man bara lite tid kan man få det att se verklighetstroget ut. Tänk verkligen på att sudda ut dom flingor som hamnar fel eller som stör. Tänk också på att om du skapar egna snöflingor utan ett overlay att göra dom olika stora, annars kan det lätt se påklistrat ut. Hade det varit riktig snö hade dom närmare kameran varit stora och suddiga medan dom längre bort hade varit mindre och skarpare. 
 
 
Nu börjar det likna något! Jag är en sådan där person som sällan kan nöja mig - när jag är klar måste jag alltid putsa lite till. Men efter att snön kommit på plats var det bara småsaker kvar att fixa till - jag lekte lite till med ljus och kontrast och clarity, jag la på ett litet ljus ovanför mitt huvud (fler overelays!) och ändrade tonen till lite mer åt det blåa hållet. Den sista finishing touchen, helt enkelt, som gör bilden ännu mer till min stil. 
 
Vad tycker ni, var det roligt att se hur jag gjorde? Är det något ni vill se mer av, och är det i så fall någon specifik bild ni vill se fler steg på - eller bara tips i allmänhet? Här har jag ju alla bilder i min julkalender ifall det är något därifrån, eller om det är någon annan bild här på bloggen ni vill att jag ska gå igenom. Hojta till helt enkelt om det här är något ni vill att jag ska göra oftare, och om det var något som var oklart! Jag är inte världens bästa på att förklara saker och jag kan bli lite överexalterad ibland, vilket säkert leder till att jag glömmer en hel del... ;) 
 
 
#1 / / iohanna.se:

Men åååh! Tack Rebecca!! Nu ska jag plugga på och öva mig fram 🥰♥️🥰

#2 / / Lena:

Älskar att läsa dessa inlägg, tyvärr har jag inte Photoshop själv men det blir så fint!

Svar: Tack! <3
Rebecca Adnell

#3 / / iohanna:

Jag vill gäääärna se mer redigeringar! Det är så himla vackert i dina bilder när du gör olika ljuseffekter, som i julkalendern när du står med hästen eller håller i snögubben! Så himla fina! Vill också!

Svar: Taack söta, blir så glad för dina kommentarer! Fler redigeringar kommer! <3
Rebecca Adnell